دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 104 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 61 |
فهرست مطالب
مقدمه: 1
سویا 2
کلزا 14
پروژه غلات 23
گندم 23
ذرت 39
سورگوم علوفهای 50
گزارش کار مرکز تحقیقات 55
تاریخ شروع کارآموزی دوره کارآموزی اینجانب در مورخه 17/7/84 آغاز شد. قرار بر این شد که طی یک دوره 45 روزه به مدت 35 روز در ایستگاه تحقیقات عراقی محله و مدت 10 روز در مرکز تحقیقات و بخش تهیه و اصلاح بذر و نهال مشغول بکارآموزی شدم.
ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله گرگان:
در بدو ورود به ایستگاه تحقیقات عراقی محله به تابلویی برمیخوریم که مشخصات ایستگاه به اختصار و به شرح زیر درج گردیده است:
پروژههایی که در ایستگاه بر روی آنها کار میشود، عبارتند از:
دانههای روغنی؛
ذرت؛
گیاهان علوفهای؛
غلات؛
حبوبات؛
سبزی و صیفی.
اما در تحقیقات جدید که توسط مهندس کشت کار انجام گرفته، مساحت کل ایستگاه، 45 هکتار بود و ایشان نقشه کلی ایستگاه را کشیده و تمام تقسیمات موجود در ایستگاه را به صورت نقشه نشان دادهاند.
تاریخچه
این گیاه در اصول بومی آسیا و استرالیا میباشد و گیاهی است مهم که بیش از نیمی از روغن دنیا و بیش از 70% تجارت کنجاله دنیا را به خود اختصاص داده است. امریکا بزرگترین تولید کننده سویا، 63% تولید جهانی را به خود اختصاص داده است. سهم ایران، حدود 001/0%، یعنی حدود 200 هزار تن میباشد و بیشتر به منظور تهیه روغن کشت میشود که 90% آن نیز در شرق مازندران و استان گلستان کشت میشود. این در حالی است که در دنیا بخصوص در کشورهای توسعه یافته، از این گیاه فرآوردههای فراوانی از قبیل شیر، لبنیات، ماست، کره و بستنی بدست میآورند و مصرف سبزی خوردنی نیز دارد.
تاریخ دقیقی در مورد کاشت این گیاه در ایران در دسترس نیست، ولی از قدیمالایام در گیلان نوعی سویا موسوم به پشم باقلا یا خرس باقلا کشت میشده، ولی در سال 1341 گروه صنعتی بهشهر با وارد کردن تعدادی بذر از آرژانتین، اقدام به کشت آن نموده است.
گیاهشناسی
نام علمی سویا Glysin max، دیپلوئید و مقدار کروموزم آن 40 است. گیاهی است یکساله، ارتفاع بوته 180-75 سانتیمتر، عمق ریشه آن تا حدود 160-150 سانتیمتر و ریشههای فرعی آن در حدود 60-30 سانتیمتر در خاک متفرقند. سه نوعه ریشه دارند: نابجا، اصلی و فرعی که برخی مواقع بر روی آنها برجستگیهایی دیده میشود که محل زندگی باکتریهای میلهای به نام ریزوبیوم ژاپونیکم است که در صورت نیتروبودن خاک بعد از 42-30 روز از کاشت ظاهر میشوند.
3 نوع برگ در سویا دیده میشود:
1. برگهای لپهای 2. برگهای ساده و 3. برگهای 3 برگچهای
زیر و روی برگ و همچنین سطح ساقه و غلات سویا پوشید از کرکهایی به رنگ طلایی یا نقرهای بسته به رقم میباشد.
کاشت:
در گلستان ارقام ویلیامز به عنوان زودرس، هیل و سحر به عنوان میانرس و گرگان 3 به عنوان دیررس کشت میشوند.
آمادهسازی زمین:
معمولاً کشت سویا به دو صورت بهاره و تابستانه صورت میگیرد.
در کش بهاره، زمین را در زمستان یک شخم عمیق زده و در بهار نیز یک شخم به عمق 20 سانتیمتر برخلاف شخم قبلی میزنیم. پس از تسطیح آبیاری انجام گرفته و عملیات کشت به صورت ردیفی و حتماً به شیوه هیرمکاری صورت میگیرد، زیرا هم به کمبود آن و هم به زیادی آن حساس است.
عمق کاشت بذر، 5-3 سانتیمتر بسته به بافت خاک میباشد.
فاصله ردیفهای کاشت در ارقام بهاره، 65-45 سانتمیتر و ارقام تابستانه، 40-25 سانتیمتر میباشد.
خاک مطلوب آن رسی ـ شنی با بافت متوسط و اسیدیته 7-6، به شوری حساس میباشد و در Ecهای بالاتر از 4 میلیموس گلها عقیم میشوند.
تاریخ کاشت در کشت بهاره بایستی در اولین فرصتی که پیش آمد، یعنی بعد از رفع سرمای زمستانه اقدام به کشت نمود. در کشتهای تابستانه به علت حساسیت این گیاه به طول روز نبایستی تاریخ کاشت آن عقب بیافتد.
داشت:
عملیات داشت سویا که از مرحله 2 برگی شدن آغاز میشود، معمولاً بر اساس جداول تعینی شده استاندارد رشد رویشی و زایشی که در اختیار زارع یا اصلاحگر قرار میگیرد، انجام میشود.
در مورد آبیاری صحیح از زمان گلدهی تا نزدیک رسیدن نیاز آبی این گیاه شدید است. خصوصاً اول گلدهی تا اوایل دانه بستن. دوره آبیاری سویا در منطقه گلستان، هر 14-10 روز یکبار است، یعنی 5-4 بار در طول دوره رشد و نمو نیاز به آبیاری دارد.
از مرحله 6-4 برگی شدن نیز بایستی عملیات وجینی و مبارزه با علف هرز و سله شکنی و خاک دادن پای بوته صورت گیرد. در طی این مراحل بایستی همواره مواظب خسارت آفات نیز باشیم.
کوددهی:
ازت: از مهمترین نکتهای که از لحاظ دادن یا ندادن کود ازت بایستی درنظر داشته باشیم، این است که اگر قبلاً در زمینی در مورد نظیر سویا کشت شده است، تا حدود 5-4 سال بعد از آن نیاز چندانی به کود ازتن نخواهیم داشت، زیرا در صورت کشت مکرر سویا در یک مزرعه گرهگهای موجود در ریشه این گیاه قادر به ذخیرهسازی مقادیر متنابهی از ازت هوا میباشند و علاوه بر ازت مورد نیاز گیاه 200-180 کیلوگرم ازت نیز به خاک بیافزایند. البته در صورت مصرف بیرویه کود ازت، میزان پرتئین دانه افزایش و درصد روغن آن کاهش خواهد یافت.
بیماری:
پوسیدگی ذغالی: یکی از مهمترین بیماریهای شایع سویا است که سبب خسارت شدیدی به مزارع سویا شده و عملکرد را شدیداً کاهش میدهد و عمدتاً در مراحل آخر رشد گیاه خود را نشان داده و با خشکانیدن بوتهها، سبب رسیدگی زودتر کاذب گیاه میشود، به شکلی که غلافها ظاهراً رسیده به نظر میرسند، ولی دانهها پر نشده و وزن دانه شدیداً کاهش مییابد.
قارچ عامل این بیماری ماکروفومینا میباشد. مشخص شده که با توجه به این که این قارچ در خاک باقی میماند، در صورت بروز تنش خشکی، معمولاً این قارچ فعال شده و آثار خسارت ظاهر میشود. برای مبارزه با این بیماری باید از بروز تنش خشکی در سویا جلوگیری نمود.
سویا دارای انواع بیماریهای قارچی باکتریایی و ویروسی میباشد. بوتهمیری، لکه برگیها، سوختگیهای برگی، سفیدک سطحی و بیماری لکه ارغوانی در این منطقه بیشتر شایع میباشد.
از بیماریهای باکتریایی معمولاً سوختگیهای باکتریایی، خشکیدگی و پژمردگی باکتریایی مشاهده میشود که برای مبارزه با آن با ناقلین آن از جمله شتهها مبارزه کرد و از انواع ویروسی میتوان ویروس موزائیک سویا را نام برد.
آفات:
البته اگر تداخل نسل در مزرعه پیش بیاید، یعنی در یک زمان حالتهای مختلفی از سیکل زندگی حشره مشاهده شود، مجبوریم از سموم ضربتی مثل رانیتول استفاده نماییم.
برداشت:
برداشت سویا زمانی صورت میگیرد که برگهای آن کاملاً ریخته و پاییزین غلاف آنها کاملاً زرد و خشک شده باشد. در ایران از 4 رقم موجود غیر از گرگان 3 که بلند قد و چندشاخه است و با کمباین قابل برداشت است، کشاورزان با تحمل هزینههای بالا بوتهها را از قسمت سطحی با دست درو میکنند. هنگام برداشت رطوبت دانه بایستی کمتر از 15% باشد، ولی به منظور انبارداری طولانی بایستی رطوبت به 13% و کمتر از آن برسد.
طرحهای در دست اجرا در ایستگاه تحقیقاتی عراقی محله:
در مدت 10 روز حضورم در بخش دانههای روغنی (سویا)، سعی کردم مطالبی در مورد سویا، طریقه کاشت، داشت و برداشت بدست آورم، ولی در زمان حضور من بیشتر کارهای سویا تمام شده بود و روزهای آخر برداشت محصول بود.
در اولین روز به اتفاق آقای مهندس مهقانی که ایشان به مدت 2 سال به صورت امریه مشغول همکاری بودند و روزهایذ آخر خدمت مقدس سربازی ایشان بود و در قسمت دانههای روغنی بخصوص سویا فعالیت میکردند. در این روز کارگران آماده برداشت سویا بودند که در روز قبل مشخص شده بود که کدام کرت برداشت شود. با آمدن مهندس مهقانی کار شروع شد:
بوتههای مربوط به هر کرت را جداگانه برداشت کرده و یک نفر اطلاعات مربوط به آنها را نوشته و آنها را توسط نخی میبست تا با هم قاطی نشوند. وقتی که بیشتر کرتها را برداشت کردند، کمباین مخصوص (دروکن سویا) در کنار هر کرت آمده و جداگانه سویاها را میکوبید و دانهها را داخل کیسه ریخته دوباره مشخصات مربوطه را نوشته و به داخل انبار انتقال میدادند.
طریقه برداشت در طرحهای آزمایشی بدین ترتیب بود که بیشتر کشتها به صورت چهار ردیف انجام میگیرد، چون ماشین کاشت چهار ردیفه بود. در هنگام برداشت ردیف اول و ردیف چهارم، برداشت نمیشود و 2 ردیف وسطی را برداشت میکنند. در دو ردیف وسط نیز بوتههای اول و آخر را برداشت نمیکند، به عنوان شاهد در مزرعه باقی میماند.
در روز بعد با خانم مهندس رییسی آشنا شدم. ایشان نیز بر روی دانههای روغنی از جمله سویا تحقیق میکردند. ایشان کارهای خود را برای بنده تشریح کردند. مراحل مختلف کار برای معرفی رقم جدید را توضیح دادند. بیشتر کارهای انجام شده بر روی سویا با ارقام مختلف بیشتر ارقام برداشت شده بود و چند رقمی که باقیمانده، به خاطر دیررسی بودن گیاه میباشد.
ایشان طریقه تشخیص دو رقم سویا، از جمله گرگان 3 و D.P.X را به من گفتند. تشخیص از روی رنگ کرکها میباشد. کرک در رقم گرگان 3، سفید میباشد، ولی در D.P.X کرکها طلایی هستند. همچنین از روی دانه نیز میتوان تشخیص داد. ناف دانه گرگان 3 سفید بوده، ولی D.P.X سیاه میباشد. تعداد غلاف در D.P.X بیشتر از گرگان 3 میباشد. گرگان 3 بیشتر به صورت خوابیده دیده میشود. وزن هزار دانه گرگان 3، بیشتر از D.P.X است.
در قسمت اول مربوط به بهنژادی بود، یعنی با دورگگیری ارقام مختلف در بلوکهای جداگانه آزمایش و تحقیقات خود را انجام میدادند. مثلاً در بلوک اول رقم گرگان 3 کشت شد بود. رقم گرگان 3 یک رقم دیررس میباشد که امروزه کمتر کشت میکنند.
در قسمت بعدی دو رقم سحر و D.P.X با هم کشت شده بود. بدین ترتیب که سه ردیف کسر و سه D.P.X و سحر و سه ردیف D.P.X کاشته بودند. سپس خانم مهندس رییسی چگونگی لقاح مصنوعی ـ دورگگیری را توضیح دادند.
عملیات دورگ گیری
در انجام عملیات دورگگیری نیاز به ابزار ظریف و صرف حوصله فراوان است که عموماً از عهده کارگران ماهر دختر برمیآید. برای انجام دورگگیری در مرحلهای که هنوز گلبرگها پدیدار نشدهاند، با مهارت خاصی توسط پنس گلبرگهای بسیار کوچک و جوان را که داخل کاسبرگ قرار گرفته است، به همراه پرچمها یکجا جدا مینماییم، طوری که به کلاله و مادگی خسارتی نزنیم. آنگاه گرده گل موردنظر (پایه پدری) را به این گل عقیم کردهایم، تماس داده و روی آن را با پنبه میپوشانیم و علامتگذاری میکنیم و با ثبت رقم پایه پدری و مادری و تاریخ دورگگیری در اتیکت مربوطه آن را رها میکنیم.
دورگگیری در صبح زود و یا غروب انجام میگیرد و گلهای وسطی ساقه برای انجام دورگگیری انتخاب میشود. گیاه سویا به لحاظ شرایط خاص آن، یعنی خودگشن بودن و سخت لقاحی و ریزش زیاد گلها انجام دورگگیری و بدست آوردن بذر حاصل از آن بسیار مشکل میباشد. به همین دلیل گاهی ممکن است فقط 5% و یا کمتر از گلهای دورگ زده به غلاف تبدیل گردد (غلافهای حاصل از دورگگیری معمولاً کوچکتر و حاوی دانه کمتری میباشند).
تلقیح کردن بدین ترتیب میباشد که گلهایی که هنوز لقاح را انجام ندادهاند را جمع کرده و در داخل آزمایشگاه با هم تلاقی میدهند. بذر حاصل از این مرحله همگی تکدانه میباشند. این تک دانهها را جمعآوری کرده و در سال بعد به عنوان F1 کشت میکنند. تعداد ردیفها و کرتها بستگی به تعداد دانه و بذر بدست آنده از تلقیح دارد.
در هنگام برداشت F1 آن بوتههایی که بهتر رشد کرده و تعداد غلاف بیشتری دارند را برداشت میکنند. البته برداشت کردن هم اصولی خاص خود را دارد. بدین ترتیب که ردیف اول و آخر هر کرت را گذاشته و دو ردیف وسط را برداشت میکنند. در این دو ردیف نیز بوتههای اول و آخر را برداشت نمیکنند. بعد از برداشت بوتهها کارگران مشغول کوبیدن غلافهای برداشت شده از هر بوته شده و تعداد آنها را شمرده و داخل پاکتهای مخصوصی گذاشته و مشخصات آنها را نوشته و داخل پاکت گذاشته و به داخل انبار ژرم پلاست دانههای روغنی میبرند.
این مراحل تا 7 نسل (F7) ادامه دارد تا به یک لاین خالص و یک رقم جدید دست یابند. رقم D.P.X یک رقم وارداتی ازد امریکا در سال 1378 بوده است که پس از گذشت 6 سابل انتظار دارند که در سال زراعی 85 به کشاورزان معرفی کنند و در سال 1379، 4150 کیلوگرم محصول تولید کرده است. D.P.X نسبت به تنشهای محیطی خوب عمل کرده و تعداد غلاف در بوته زیاد بوده و دانهها نیز مناسب هستند.
ارتفاع بوتهها خوب بوده، برگها همزمان میرسند و به راحتی توسط کمباین میتوان درو کرد.
البته خانم مهندس رییسی، به دلیل اینکه در سال زراعی که در حال گذاشتن است (84)، به دلیل گرمای شدید در هنگام گلدهی و لقاح از اجرای طرح زیاد راضی نبودند.
بهترین زمان برای انجام تلقیح، صبح زود میباشد که این کار توسط کارگران که آموزش لازم را دیدهاند، انجام میگیرد. سویا گیاهی است حساس که در گرمای شدید گلها ریزش میکند، رنگ در سویا سفید یا صورتی میباشد.
کار در قسمت بهنژادی خیلی حساس میباشد، زیرا باید گلهایی را انتخاب کنیم که لقاح طبیعی روی آنها انجام نشده باشد. اگر کارگران بدون دقت این کار را انجام دهند، یعنی گلهایی را انتخاب کنند که قبلاً لقاح طبیعی روی آنها صورت گرفته باشد، در هنگام کشت و بعد از جوانه زدن، مهندسین متوجه میشوند که این بوته، یک بوته مادری است که با لقاح طبیعی صورت گرفته نه لقاح مصنوعی، به همین خاطر میگویند بهنژادی خیلی حساس است و برای بهنژادی باید از افراد ماهر و باتجربه استفاده کرد.
در قسمت بهنژادی بیشتر بر روی تاریخ کاشت و فاصله ردیفها و فاصله بوتهها میزان مصرف بذر و غیره تحقیق میشود.
سویا را بیشتر به عنوان کشت دوم بعد از گندم میکارند. به همین خاطر باید یک تاریخ کاشت مناسبی داشته باشد، ولی در منطقه ما تاریخ کاشت متنوع است که این باعث میشود که کاشت و برداشت مناسبی وجود نداشته باشد. به همین علت متخصصان منطقه برای دستیابی به یک تاریخ کاشت دقیق برای ارقام مختلف سویا تحقیق میکنند تا برای کشاورزان این تاریخ و میزان بذر مصرفی مناسب را برای هم رقم اعلام کنند.
یک نمونه از طرحهایی که در این مرکز بر روی سویا انجام میشود، مربوط به تعیین مناسبترین تاریخ و الگوی کاشت لاین امیدبخش سویا (D.P.X) میباشد.
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 170 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 43 |
فهرست مطالب
فصل اول
معرفی سازمان: 2
مختصات مرکز تحقیقات گرگان: 2
فصل دوم
گندم 4
اصلاح گندم 6
جو (Hordeum volgarel): 8
جو در استان گلستان: 9
زراعت ذرت شیرین 9
زراعت ذرت دانهای: 11
ذرت علوفهای 14
زراعت سورگوم Shorghum Vulgar: 16
منشاء سورگوم: 18
زراعت ارزن دم روباهی 21
شبدر برسیم 22
کلزا 23
سویا: 24
زراعت گوجهفرنگی: 25
زراعت هندوانه: 27
زراعت خیار 29
زراعت کدو 31
فصل سوم
فعالیتهای انجام شده 34
گردآوری مطالب: 37
فصل اول
مرکز تحقیقات اصلاح نهال و بذر، همانطور که از اسم آن پیداست، اصلاح رقمهای مختلف است، یعنی مقایسه ارقام مختلف و رسیدن به یک نتیجهای که کدام رقم بهتر است که این مقایسه هم در طرحهای بهزراعی، مثل مقایسه فاصله ردیفها، فاصله بوتهها، عمق کاشت و ... و معرفی یک رقم برتر به کشاورز و یا وارد کردن ارقام مختلف از مراکز تحقیقاتی بینالمللی و آزمایش کردن آنها در مناطق مختلف تا ببینند آیا این رقم برای کشت در منطقه موردنظر مناسب است یا نه؟
فعالیت دوم آن، اصلاح بذر و یا همان بهنژادی، یعنی اینکه یک رقم که مقاومت خوبی دارد، ولی عملکرد خوبی ندارد، را با یک رقم که عملکرد خوبی دارد، تلاقی دهند و هیبرید بدست میآورند تا رقم را اصلاح کنند و آن رقم را بعد از سالها تلاش به کشاورز معرفی کنند.
مرکز تحقیقات گرگان که محل اصلی آن در داخل شهر گرگان است، بعد از فلکه پمپ بنزین (میدان معلم) واقع است. دارای ایستگاهی است که این ایستگاه، ایستگاه تحقیقات اصلاح نهال و بذر است و در سال 1337 تاسیس شده است و وسعت آن حدود 37 هکتار و در 6 کیلومتری شمال گرگان واقع است.
موقعیت ایستگاه در 54 درجه و 20 دقیقه طول شرقی، در 46 درجه با 55 دقیقه عرض شمالی است که با 6 متر ارتفاع از سطح دریا، با متوسط بارندگی سالانه حدود 400-450 میلیمتر، بسیاری از تحقیقات بهنژادی و بهزراعی غلات، دانههای روغنی، ذرت، حبوبات، گیاهان علوفهای، مبارزه با آفات و بیماریها، تغییر عناصر غذایی در خاک و گیاه و آمادهسازی بستر بذر و کنترل گواهی بذر و ... انجام میشود.
همچنین دارای تعدادی ماشینآلات از جمله کمباین، تراکتور، گاوآهن، دیسک، دستگاه بوجار و ... و همچنین دارای 2 چاه آب و سیستم آبیاری ویلمو میباشد؛ دارای چندین انبار ژرمپلاسم است که مواد ژنتیکی در آنجا نگهداری میشود.
فصل دوم
گندم متعلق به تیره Poacea و زیرتیره Pooidea و جنس Triticum و گونه زراعی T.aestivum میباشد.
مرحل نمو گندم:
1.مرحله جوانهزنی
2.ظهور گیاهک
3.مرحله پنجهزنی
4.طویل شدن ساقه
5.مرحله آبستنی
6.مرحله ظهور خوشه
7.مرحله گردهافشانی
8.مرحله شیری شدن دانه
9.مرحله خمیری شدن دانه
تقسیمبندی گندم:
الف) تقسمبندی ژنتیکی:
1.گندمهای دیپلوئید
2.گندمهای تتراپلوئید
3.گندمهای هگزاپلوئید
ب) تقسیمبندی تجاری:
1.گندم قرمز سخت زمستانه
2.گندم قرمز سخت بهاره
3.گندم قرمز نرم زمستانه
4.گندم سفید
5.گندم دوروم
6.گندم قرمز دوروم
ج) تقسیمبندی زراعی:
1.گندمهای بومی
2.گندمهای اصلاحشده
گندمهای اصلاح شده، دو دستهاند:
1.گندمهای داخلی
2.گندمهای هیبرید
برخی از مهمترین گندمهای هیبرید که در استان گلستان کشت میگردند، عبارتند از:
پاستور، اترک، تجن، زاگرس
مصرف کود:
ازت: 120-70 کیلوگرم در هکتار ازت خالص
فسفره: 120-70 کیلوگرم در هکتار (p2o5)
پتاسیم: 70-50 کیلوگرم در هکتار (k2o)
زمان کاشت:
گندم آبی پاییزه در مناطق معتدله، از مهرماه تا آبانماه
گندم آبی پاییزه در مناطق نیمه گرمسیر، از اواسط آبان تا اواسط آذر
گندم دیم پاییزه در مناطق معتدله، از اواسط اسفند تا اواسط فروردین
گندم دیم پاییزه در مناطق نیمه گرمسیر، از اواسط بهمن تا اواسط اسفند
میزان مصرف بذر:
ارقامی که بیش از 5 پنجه تولید میکنند: 120-110 کیلوگرم در هکتار
ارقامی که کمتر از 2 پنجه تولید میکنند: 180-150 کیلوگرم در هکتار
در زراعت دیم: 90-65 کیلوگرم در هکتار
با استفاده از ردیفکار: 140-130 کیلوگرم در هکتار
روش سنتی: 220-180 کیلوگرم در هکتار
روش کاشت گندم:
1.کرتی (سنتی)
2.خطی (مکانیزه)
آبیاری گندم:
گندم از زمان کاشت تا برداشت، به 4 تا 8 هزار مترمکعب رطوبت نیازمند است. در روش کشت کرتی، آبیاری به صورت غرقابی و در روش خطی، آبیاری به صورت نشتی انجام میشود.
علفهای هرز:
یولاف وحشی، چاودار کوهی، جوموشی، علف خونی، گندمک، شلمی، خارشتر، خرفه و ... .
برداشت گندم:
گندم را معمولاً 1 تا 2 هفته بعد از رسیدگی فیزیولوژیکی و زمانی که رطوبت دانه آن به 15-14 درصد رسیده باشد، برداشت مینمایند.
در برداشت سنتی، معمولاً گندم با رطوبت بیش از 20% برداشت میشود.
برای اصلاح گندم از روشهای مختلف اینتروداکشن، هیبریداسیون، موتاسیون و سلکسیون استفاده میشود.
خزانه کراسینگ بلوک:
پدر و مادرهای دارای صفات مطلوب در این خزانه موجود است.
هیبریداسیون:
گرده یکی را به ماده دیگری انتقال دادن.
2 خط را پاییز و 2 خط را اواخر آذرماه میکارند. علت این امر، آمادهپذیری برای گرده میباشد، به خاطر اینکه ممکن است از دست ما دربرود.
انتخاب لاین:
یکسری از لاینها وجود دارند که مقاوم هستند و عملکرد خوبی نداشته، آنها را در خزانه کشت با لاینهای پرمحصول و کممقاومت دو رگ میزنند. هدف از این کار، ایجاد لاینهایی که به بیماری مقاوم و عملکرد بالا داشته باشند، میباشد که این کار 12 سال بطور میانجامد.
برای اصلاح گندم، هر لاین روی دو پشته و در 2 تاریخ کاشت میکارند. چون والدین را بتوان با هم هیبرید نمود که هدف از این کار، دنبال کردن عملکرد بالا و مقاومت به بیماری است. بعد بر روی آنها، پاکت میزنیم. پس از برداشت، دانهها را جدا و در نسل F1 ارزیابی میکنیم.
نسل F1:
از تلاقی دو والد بذر هیبرید در سال بعد بوته، نسل F1کشت میشود که دارای 50درصد خصوصیات پدری و 50 درصد خصوصیات مادری است. در این نسل، بوتهها هم شکل (uniform) هستند.
در نسل اولِ دو ژن، مقاومت و عملکرد را با هم تلاقی دادیم BÍA ، اگر نیاز به یک ژن دیگر داشته باشیم، مثلاً برای سپتوریوز، این را کراس سوم میگویند، یعنی تریویکراس و اگر دو نسل F1 را با هم تلاقی دهیم، یعنی ÍF1 ÍF1، AÍBÍCÍD که آن را دابلکراس میگویند. F1 که نفر سوم به آن وارد میشود، والد پدری است.
Interodaction
در این روش، یکسری از لاینها مورد بررسی قرار میگیرد. تعداد زیادی لاین از کشورهای مکزیک به صورت دوخطی با شاهد منطقه (تجن) مورد بررسی قرار میدهند و آن لاینهای ارزیابی شده در آزمایشات پیشرفتهتر میرود.
xxx هتروزیس در گندم خیلی کم است.
نسل F2:
تفرق صفات است و دارای تنوع است، یعنی بعضی کوتاه و بعضی بلند هستند. هرچه از این نسل به طرف جلو پیش میرویم، تنوع کمتر میشود. در F2، بوتههایی را انتخاب میکنیم که پنجه خوب، خوشه یکنواخت و محکم و بوتههای کوتاهتری داشته باشند. بیشترین تنوع ژنتیکی در نسل دوم است و تا نسل F6 به یکنواختی میرسند. پس از اینکه یکنواختی در نسل مشاهده شد، آنها را به عنوان لاین انتخاب و در آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی قرار میدهیم.
نسل F7: در آزمایشات سازگاری، ناحیهای، عملکرد و ... مورد بررسی قرار میگیرد (تا 12 سال).
لاین:
بیشترین خلوص رادارد، یعنی خصوصیات آن تثبیت میشود. روش اصلاح در ایستگاه گرگان، روش بالک تغییر یافته میباشد که در نسل F2 بوته انتخاب میشود و پس از کوبیدن بوتهها، بذور مربوطه به هر شماره با هم با لک میشود، از نسل F3 تا نسل F5، از هر شماره در مزرعه تعداد 20-15 خوشه به صورت بالک با هم برداشت میشود و در نسل F6، از بین هر شماره، تعداد 10 خوشه به صورت جداگانه برداشت میشود.
جو متعلق به جنس Hordeum L. با تعداد کروموزوم 2n=14 است. بهترین اراضی برای کشت جو، خاکهای لومی و رسی با زهکشی مناسب میباشد. pH مناسب برای آن، 8-8/6 میباشد.
تقسیمبندیهای جو:
1.از نظر فصل کاشت
الف) جوهای پاییزه ب) جوهای بهاره
2.آرایش گلآذین:
الف) جوهای شش ردیفه ب) جوهای دوردیفه د) جوهای نامنظم
3.خصوصیات دانه:
الف) جوهای پوششدار ب) جوهای لخت
کود:
کودهای ازته، برای جوهای پاییزه، 120-20 کیلوگرم در هکتار و برای جوهای بهاره که به مصرف صنایع تخمیری میرسند، 80-0 کیلوگرم در هکتار توصیه میشود. میزان مصرف فسفر 60-50 کیلوگرم (p2o5) و میزان مصرف پتاس بین 120-80 کیلوگرم در هکتار میباشد.
مقدار بذر:
در جوهای آبی و در ارقام پاییزه بین 220-180 کیلوگرم در هکتار و در ارقام بهاره، بین 180-160 کیلوگرم در هکتار است. در جوهای دیم، میزان مصرف بذر، 80-65 کیلوگرم در هکتار میباشد.
زمان برداشت:
زمان برداشت جو، معمولاً یک هفته قبل از برداشت گندم است. در زمان برداشت، معمولاً رطوبت دانه به حدود 15% میرسد.
استان گلستان، به عنوان یکی از مهمترین و مستعدترین استانهای کشور در تولید محصول جو معرفی و از جایگاه ویژهای برخوردار میباشد.
بررسی اولیه منابع و امکانات، نه تنها معرف استعداد استان در تهیه تامین جو مورد نیاز سطح استان بوده، بلکه فراتر از آن، در سایه یک برنامهریزی اصولی میتوان انتظار داشت که نقش قابل توجهی را در تامین جو مورد نیاز سایر استانها را ایفا نماید. از کل اراضی استان، سالیانه بهطور متوسط، 70-65 هزار هکتار به کشت جو اختصاص مییابد.
در طول برنامه، عملکرد هکتار با جایگزینی ارقام اصلاح و انجام عملیات بهزراعی شده از متوسط عملکرد 1370 کیلوگرم درسال زراعی 80-79، به 1930 کیلوگرم در سال زراعی 83-82 رسیده است که سطح کاشت جو در سال 84-83، برابر با 65000 هکتار و تولید آن، برابر با 130000 تن میباشد.
ذرت شیرین تحت نام علمی zea mays var.sacharata شناخته میشود که یک تغییر یافته ژنتیکی از ذرت معمولی است که با انجام جهش در کروموزوم شماره 4 بوجود میآید. این تغییر باعث تجمع قندها و پلیساکاریدهای محلول در آندوسپرم دانه است. مهمترین تولیدکنندگان آن آمریکا، ژاپن، کانادا، فرانسه و تایوان است. از نظر ارزش غذایی برای صنایع تبدیلی کنسروسازی و منجمدکردن بعد از گوجهفرنگی، مقام دوم و برای مصرف تازهخواری، مقام ششم را در کشورهای صنعتی دارد. ارزش اقتصادی آن در آمریکا، سالانه حدود 146118000 دلار برآورد شده است با متوسط 2393 دلار در هکتار. از ذرت شیرین به صورت کبابپز، آبپز، کنسروشده و فریزشده استفاده میشود. طول دوره رشد در بهاره، 85-80 روز و در تابستانه، 77-73 روز میباشد.
نوع رقم:
KSC 403
میزان بذر مصرفی:
20 کیلوگرم در هکتار
الگوی کاشت:
فاصله بین خطوط کاشت، 75 سانتیمتر، فاصله بوته روی ردیف 20 سانتیمتر و عمق کاشت، 5-3 سانتیمتر.
عملیات آمادهسازی زمین:
شخم نیمهعمق یا عمیق، دیسک و تسطیح زمین با مکاله.
عملکرد:
در کشت بهاره، 14-12 تن در هکتار و در کشت تابستانه، 10-8 تن در هکتار.
آبیاری:
آبیاری ذرت شیرین در سالهای معمولی، 4-3 نوبت آبیاری است. به غیر از آبیاری، تهیه بستر و در سالهای خشک، تا 6 نوبت آبیاری است. همانطور که در مورد تمام ذرتها گفته میشود، آبیاری ذرت در مرحله جوانهزنی، مرحله طویلشدن ساقه، پیدایش گل نر، پیدایش گل ماده، تشکیل دانه و مرحله شیری شدن دانه ادامه یابد و از یک هفته قبل از برداشت، قطع شود.
کود مورد نیاز:
300 کیلوگرم فسفات آمونیوم، 400 کیلوگرم اوره در 3 مرحله به صورت سرک قبل از کاشت، 6-5 برگی و قبل از تاسلدهی و 100 کیلوگرم پتاس.
علفهای هرز و نحوه کنترل آن:
سوروف، قیاق، تاج خروس، چایر، گاوپنبه و اویاسلام. نحوه مبارزه با علفهای هرز ذرت شیرین به این صورت است:
لاسو: 3-5/1 پیش رویشی برای پهن برگان و گراسهای یکساله؛
بلادکس: پیش رویشی 4 کیلوگرم در هکتار برای پهن برگان و گراسهای یکساله؛
ارادیکان: پیش کشتی 7-5 کیلوگرم و با خاک مخلوط شود؛
آفات مهم ذرت شیرین و نحوه مبارزه با آنها:
اگروتیس، سزامیا، پروانه ساقهخوار ذرت، شته و پرندگان.
دسته بندی | کامپیوتر و IT |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 4109 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 37 |
شرکت سهند رایانه صبا یک شرکت تجاری و خدماتی می باشد. ازجمله خدمات ارائه شده توسط این شرکت میتوان به تهیه و فروش کامپیوتر و لوازم جانبی آن ، همچنین تعمیر و عیب یابی قطعات سخت افزاری و نمایندگی فروش و تعمیر محصولات LG اشاره کرد.
مدیر عامل شرکت سهند رایانه جناب آقای مهندس فرج قره خانی می باشدو کارمندان دیگر شرکت نیز سهام دار شرکت می باشند .
ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز:
با توجه به اینکه شرکت سهند رایانه در زمینه سخت افزار و نرم افزارفعالیت می کند، به این ترتیب کارآموزان معرفی شده به شرکت میتوانند در زمینه نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر فعالیت نماید. اینجانب شخصا در زمینه اسمبل کردن کامپیوتر و نصب سیستم های عامل ویندوز ، همچنین نصب برنامه های کاربردی فعالیت می کردم.
برنامه های آینده شرکت:شرکت دارای برنامه هایی برای آینده است . از جمله برنامه های آینده شرکت ، برگذاری کلاسهای کامپیوتر و همچنین شبکه و نرم افزارهای شبکه را می توان نام برد.
معرفی قطعات سخت افزاری یک سیستم و گزارش مونتاژ آن
سخت افزار مجموعه ای از عناصر و مدارها و بردها ی الکترونیکی است .به عبارت دیگر می توان گفت اجزای فیزیکی و قابل لمس کامپیوتر سخت افزار نامیده می شود.
سیستم مجموعه ای از عناصر مرتبط به هم است. بدین معنی که اطلاعاتی را به عنوان ورودی می پذیرد و با انجام عملکرد معینی روی انها یک سری خروجی به عنوان نتیجه ناشی از عملکرد مجموعه بر روی ورودیها ارائه می دهد.
* با توجه به تعریف فوق کامپیوتر نیز نوعی سیستم است.
3- اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر:
کامپیوتر به عنوان یک سیستم دارای پنج قسمت اصلی می با شد که عبارتند از:
4- قطعات مورد نیاز برای تهیه یک سیستم کامپیوتری و نحوه مونتاژ آنها:
قبل از شروع به مونتاژ ابتدا باید قطعات زیر را برای شروع تهیه کنیم:
کیس ـ مادر بورد ـ مانیتور ـ صفحه کلید ـ CPUیا ریز پردازنده دیسک سخت یا HARD DISK ـ حافظه اصلی یا RAMـ کارت گرافیکی - کارت مودم ـ کارت صدا ـ CDROM ـ فلاپی درایو
الف:قطعات اصلی که نیاز به مونتاژ ندارند:
که در بر گیرنده همه قطعات داخلی یک سیستم کامپیوتری می باشد.کیس می تواند به دو شکل رومیزی و یا برج باشد.
(شکل یک کیس به حالت برج)
که قطعات سخت افزاری مختلف برروی جایگاههای موجود بر روی آن نصب خواهند شد و انتخاب نوع آن عمدتا بستگی زیادی به نوع پردازنده دارد.در زیر یک نمونه از مدل های مادر بورد دیده می شود:
( نمونه یک مادر برد)
نصب MAIN BOARD بر روی کیس:
برای نصب مادر بورد روی کیس ابتدا محافظ های آن را بر روی کیس می بندیم،سپس مادر برد را به آرامی روی آنها قرار داده و قسمتهایی که در پشت کیس، محل قرارگیری درگاهها می باشند را، باز میکنیم. و با قرار دادن کامل آن در محل مخصوص ، مادر بورد را با پیچهای مخصوص آن می بندیم.پس از نصب مادربورد سیم های منبع تغذیه موسوم به ATX را به آن متصل می کنیم.
(یک مادر بورد نصب شده روی کیس)
با نصب مادر بورد میتوان دیگر اجزاء سخت افزاری مانند کارت گرافیکی و مودم را روی آن نصب کرد که در زیر به آنها نیز خواهیم پرداخت.نمونه یک مادر بورد نصب شده در شکل فوق دیده می شود.
که بسته به نوع کارت گرافیکی به کار رفته در سیستم نوع آن می تواند VGA,SVGA,8514/A باشد.مانیتورهای امروزی به دو دسته مانیتورهای CRT و مانیتورهای LCD تقسیم می شوند.که هر یک از آنها مزیت خاصی دارد.مانیتور نمایش دهنده خروجی کامپیوتر است.
که باید نوع استاندارد ان را که 101 کلید دارد انتخاب کرد.سه نوع صفحه کلید در بازار موجود است که عبارتند از :
1- صفحه کلید پد پلاستیکی
2- صفحه کلید میکروسوئیچ
3- صفحه کلید خازنی
ب:قطعاتی که باید روی قطعات اصلی(مادر بورد) نصب شوند:
واحد پردازنده مرکزی یا CPU یک تراشه چند سانتیمتری است که از دو قسمت اصلی واحد کنترل واحد حساب و منطق ، همچنین تعدادی ثبات که نقش حافظه موقتی را ایفا می کنند ، تشکیل می شود.برای محافظت از این قطعه بسیار مهم در کامپیوتر آن را در داخل یک حفاظ تعبیه کرده اند و یک فن، حرارت آن را کنترل می کند تا از صدمات احتمالی جلوگیری کند.این قطعه بر روی مادر بورد بر روی پینهای مشخص موجود قرار میگیرد که بعد از قرار گرفتن البته بسیار با احتیاط ضامن آن نیز باید به آرامی جا انداخته شود. برای نصب آن روی سوکت مربوطه ابتدا بیت اندیکاتور(مشخص کننده)را با محل سوراخها چک کرده و آنرا به آرامی در محل قرار داده و با اندکی فشار جای می اندازیم.
( 1 ) ( 2 ) (3)
(4) (5)
در زیر نیز یک نمونه ریز پردازنده پنتوم تری(III) همراه فن و اسلات آن دیده می شود:
دیسک سخت یا HARD DISK :
از مهمترین قطعات یک سیستم کامپیوتری می باشد که در واقع به عنوان حافظه کمکی یک کامپیوتر کلیه اطلاعات و برنامه های مورد احتیاج کاربر را ذخیره می کند.از مهمترین پارامترهای یک دیسک سخت ظرفیت آن یا به عبارتی میزان حجم ذخیره اطلاعات در آن است.این قطعه نیز پس از شناسایی محل نصب در اولین موقعیت از قسمت جلوی مادر بورد نصب می شود.
برای نصب مادر بورد بر روی کیس ابتدا آن را در محل مخصوص هارد گرفته و با 4 عدد پیچ مخصوص هارد دیسک انرا در محلش ثابت می کنیم سپس کابل های دیتا و پاور را به آن وصل می کنیم.
(هارد ، نحوه نصب ، محل نصب)
این نوع حافظه از جنس نیمه هادی بوده و به صورت مجموعه ای متشکل از چندین IC واقع در یک برد الکترونیکی در کامپیوتر قرار می گیرد.این حافظه را می توان به صورت مجموعه ای از چند خانه در نظر گرفت که هر یک نشانی منحصر به فردی دارد . وقتی که پردازنده مرکزی به اطلاعات موجود در خانه ای از حافظه نیاز دارد نشانی آن محل را گرفته و جهت خواندن داده های مورد نظر مستقیما به سراغ آن می رود.
این نوع حافظه که در همه کامپیوتر ها از نوع دینامیک هست در کامپیوترهای قدیمی تر بصورت ای سی هایی بر روی مادر بورد و معمولا بر روی سوکت نصب بود اما امروزه بر روی کارتهایی که به آن ماژول حافظه گفته می شود قرار داشته و براحتی برروی مادر بورد قابل نصب می باشد. این قطعه بصورت یک کارت می باشد که بر روی یکی از اسلاتها یا شکافهای توسعه برروی مادر بورد قرار می گیرد که با کمی فشار در جای خود می افتد و نگهدارنده هایی آن را محکم می کنند.
دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 83 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 118 |
فهرست
عنوان |
صفحه |
مقدمه |
1 |
ذرت دانه ای و علوفه ای |
2 |
مقدمه |
3 |
خصوصیات گیاهشناسی |
5 |
تهیه زمین |
5 |
کود مورد نیاز |
6 |
کنترل علف هرز |
6 |
تاریخ کاشت |
7 |
ارقام |
7 |
میزان بذر |
8 |
فاصله ردیف |
8 |
عمق کاشت |
9 |
آبیاری |
9 |
آفات |
9 |
بیماری |
10 |
برداشت |
10 |
روش های اصلاحی |
11 |
روش بوته به ردیف |
11 |
گزینش دوره ای |
11 |
تولید ارقام مصنوعی |
12 |
اهداف اصلاحی |
12 |
طرح های اجرایی در ایستگاه تحقیقات گرگان |
13 |
سورگم ( ذرت خوشه ای ) |
14 |
مقدمه |
15 |
خصوصیات گیاهشناسی |
16 |
تهیه زمین |
16 |
کود مورد نیاز |
16 |
کنترل علف هرز |
17 |
تاریخ کاشت |
17 |
ارقام |
18 |
میزان بذر |
18 |
فاصله ردیف |
18 |
عمق کاشت |
18 |
آبیاری |
18 |
آفات |
19 |
بیماری |
19 |
برداشت |
20 |
روش های اصلاحی |
21 |
سورگم هیبرید |
21 |
اهداف اصلاحی |
22 |
طرح های اجرایی در ایستگاه تحقیقاتی گرگان |
23 |
سویا |
24 |
مقدمه |
25 |
خصوصیات گیاهشناسی |
26 |
تهیه زمین |
27 |
کود مورد نیاز |
27 |
کنترل علف هرز |
28 |
تاریخ کاشت |
29 |
ارقام |
30 |
میزان بذر |
30 |
فاصله ردیف |
31 |
عمق کاشت |
31 |
آبیاری |
31 |
آفات |
32 |
بیماری |
32 |
برداشت |
33 |
روشهای اصلاحی |
35 |
دورگ گیری سویا |
35 |
اهداف اصلاحی |
37 |
طرح های اجرایی در ایستگاه تحقیقات گرگان |
38 |
گندم |
39 |
مقدمه |
40 |
خصوصیات گیاهشناسی |
41 |
تهیه زمین |
42 |
کود مورد نیاز |
43 |
کنترل علف هرز |
45 |
تاریخ کاشت |
45 |
ارقام |
46 |
میزان بذر |
48 |
فاصله ردیف |
49 |
عمق کاشت |
49 |
آبیاری |
50 |
آفات |
50 |
بیماری |
51 |
برداشت |
51 |
روشهای اصلاحی |
53 |
گندم هیبرید |
54 |
اهداف اصلاحی |
55 |
بیماریهای غلات |
57 |
زنگ زرد گندم |
58 |
مقدمه |
58 |
علائم بیماری |
58 |
عامل بیماری |
59 |
چرخه بیماری |
59 |
مبارزه |
60 |
زنگ قهوه ای گندم |
61 |
مقدمه |
61 |
علائم بیماری |
61 |
عامل بیماری |
61 |
چرخه بیماری |
62 |
مبارزه |
62 |
سیاهک پنهان گندم |
63 |
مقدمه |
63 |
علائم بیماری |
63 |
عامل بیماری |
64 |
چرخه بیماری |
64 |
مبارزه |
65 |
سیاهک آشکار گندم و جو |
66 |
مقدمه |
66 |
علائم بیماری |
66 |
عامل بیماری |
66 |
چرخه بیماری |
67 |
مبارزه |
67 |
سیاهک سخت جو |
69 |
مقدمه |
69 |
علائم بیماری |
69 |
عامل بیماری |
69 |
چرخه بیماری |
70 |
مبارزه |
70 |
سپتوریوز خوشه گندم |
71 |
مقدمه |
71 |
علائم بیماری |
71 |
عامل بیماری |
71 |
چرخه بیماری |
72 |
مبارزه |
72 |
فوزاریوز سنبله گندم |
73 |
مقدمه |
73 |
علائم بیماری |
73 |
عامل بیماری |
73 |
چرخه بیماری |
74 |
مبارزه |
74 |
سفیدک سطحی گندم و جو |
75 |
مقدمه |
75 |
علائم بیماری |
75 |
عامل بیماری |
76 |
چرخه بیماری |
76 |
مبارزه |
76 |
طرح های اجرایی در ایستگاه تحقیقاتی گرگان |
78 |
نخود |
79 |
مقدمه |
80 |
خصوصیات گیاهشناسی |
81 |
تهیه زمین |
81 |
کود مورد نیاز |
81 |
کنترل علف هرز |
82 |
تاریخ کاشت |
82 |
ارقام |
82 |
میزان بذر |
83 |
فاصله ردیف |
83 |
عمق کاشت |
83 |
آبیاری |
83 |
آفات |
84 |
بیماری |
84 |
برداشت |
86 |
روش های اصلاحی |
87 |
اهداف اصلاحی |
87 |
باقلا |
88 |
مقدمه |
89 |
خصوصیلت گیاهشناسی |
90 |
تهیه زمین |
90 |
کود مورد نیاز |
90 |
کنترل علف هرز |
91 |
تاریخ کاشت |
91 |
ارقام |
91 |
میزان بذر |
91 |
فاصله ردیف |
92 |
عمق کاشت |
92 |
آبیاری |
92 |
آفات |
93 |
بیماری |
93 |
برداشت |
93 |
روش های اصلاحی |
95 |
اهداف اصلاحی |
95 |
گوجه |
96 |
مقدمه |
97 |
خصوصیات گیاهشناسی |
98 |
تهیه زمین |
98 |
کود مورد نیاز |
98 |
کنترل علف هرز |
99 |
تارخ کاشت |
99 |
ارقام |
99 |
میزان بذر |
99 |
فاصله ردیف |
99 |
عمق کاشت |
100 |
آبیاری |
100 |
آفات |
100 |
بیماری |
100 |
مقدمه:
کارآموزی دو واحد دانشگاهی برای دانشجویان رشته کشاورزی می باشد. که دراین درس هر دانشجو باید در یکی از ادارات وابسته به اداره کشاورزی به مدت 45 روز فعالیت داشته باشد.
از این رو اینجانب به مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان گلستان معرفی شده وسپس از آنجا به ایستگاه تحقیقات گرگان معرفی شدم .
ایستگاه تحقیقات گرگان درسال 1337 در کیلومتر 5 جاده گرگان ـ آق قلا در زمینی به مساحت 37 هکتار افتتاح شد .
بارندگی سالیانه دراین ایتگاه 450-400 میلیمتر است.
ارتفاع آن از سطح دریا 5.5 متر می باشد.
باطول جغرافیائی 54 درجه و 25 دقیقه شرقی وعرض جغرافیائی 36 درجه و45 دقیقه شرقی.
در این ایستگاه پروژه های مختلف تحقیقاتی وجود دارد که شامل : پروژه ذرت وگیاهان علوفه ای ، غلات ، حبوبات ودانه های روغنی میباشد.
درهر یک از این پروژه ها دو بخش به نام بهزراعی و بهنژادی وجود دارد. که دربخش بهزراعی درمورد زراعت گیاهان تحقیق وپژوهش انجام شده ودر بخش بهنژادی در مورد اصلاح گیاهان تحقیق وپژوهش انجام می شود.
همچنین در این ایستگاه بخش آفات وبیماریها نیز وجود دارد . که در کنار تحقیقات خود ، به دیگر پروژه ها یاری میرسانند.
ذرت دانه ای وعلوفه ای
مقدمه:
یکی از مهمترین گیاهان زراعی دنیا می باشد که به صورت مستقیم وغیر مستقیم درتغذیه انسان مورد استفاده قرار می گیرد. از دانه آن در بعضی نقاط هندوستان وامریکای جنوبی نوعی نان تهیه شده بعلاوه از دانه ذرت در صنایع نشاسته سازی استفاده می شود . 15% کل تولید دانه ذرت صرف تولید نشاسته میشود . گلوکز، گلوتن و روغن مایع از مواد جنبی کارخانجات نشاسته سازی است . بعلاوه از دانه ذرت در صنایع تخمیری و در تولید ا لکل اتیلیک، استالدهیدواستوننیز استفاده می شود. بعلاوه از علوفه تازه ذرت بصورت ذرت علوفه ای و همچنین به عنوان ذرت سیلویی برای تغذیه دام استفاده می شود . بعلاوه از برخی تولیدات جانبی ذرت در تولید ورنی وبرخی محصولات آرایشی استفاده می شود .از شاخ وبرگ خشک شده ذرت در تولید کاغذ استفده می شود . مبدا اولیه ذرت آمریکای جنوبی، بخصوص کشورهای پرو و بولیوی می باشد . بعلاوه ذرت را می توان در مناطق وسیع امریکای جنوبی تا قسمتهایی از مکزیک مشاهده نمود . بنظر میرسد اولین بار حدود 3500 سال قبل از میلاد ،ذرت در این مناطق اهلی شده باشد . نوعی ذرت به نامAndern که بسیاری از خصوصیات ذرت وحشی را دارا است ، دراین مناطق کشت می شده است .
اولین بار درسال 1492 ذرت توسط کریستوفکلومپ از امریکا وارد پرتقال شد وسپس تدریجا به سایر نقاط اروپا ، چین ، امریکا وآسیا گسترش پیدا کرد .
به ذرت در اوایل ، Marisi ، نام قبیله سرخپوستی گفته می شد. بعد ها در قرن 18 میلادی که لینه اسم علمی ذرت رابه Zea mays تغییر داد. بزرگترین کشورهای تولید کننده ذرت دردنیا ایالات متحده است . که بیش از 40% ذرت دنیا را درناحیه ای به نام کمربند ذرت تولید می کند. چین ،آرژانتین ، برزیل وکشورهای مشترک المنافع از بزرگترین تولید کننده ها هستند. کل سطح زیر کشت آن 130 میلیون هکتار است که از آن سالانه حدود 480 میلیون تن دانه بدست می آید . میانگین تولید دانه ذرت در دنیا 3600 کیلو گرم در هکتار است؛میانگین تولید علوفه ذرت در دنیا 36000 کیلوگرم درهکتار می باشد .
به نظر میرسد اولین بار ذرت توسط پرتقالیها درزمان صفویه از سواحل جنوبی کشور وارد ایران شده باشد . برخ دیکر معتقدند ذرت اولین بار توسط حجاج از طریق عربستان وارد کشور شده .
کل سطح زیر کشت ذرت در ایران حدود 290000 هکتار است و میانگین تولید دانه ذرت درایران حدود 5 تن در هکتار است . بزرگترین تولید کننده ذرت کشور استان فارس وبعد خوزستان است . در استان گلستان ذرت را هم بصورت بهاره و هم تابستانه یعنی پس از برداشت گندم نیز می توان کشت نمود .
آمارمتوسط تولید وسطح زیر کشت ( سال زراعی 80- 1379 ) .
|
جهان |
ایران |
استان گلستان دانه ای |
استان گلستان علوفه ای |
سطح زیرکشت ( هکتار ) |
139659470 |
160000 |
1320 |
1500 |
عملکرد ( کیلوگرم در هکتار ) |
4296 |
5000 |
5500 |
37500 |
خصوصیات گیاهشناسی ذرت :
ذرت گیاهی است یکساله متعلق به تیره poacea زیرتیره Ponicoidea گروه Mydea وجنس Zea وگونه زراعی Zea mays .
گونه های زراعی ذرت دیپلوئید و 20=n2 می باشد . وبوته ذرت ازچهار قسمت اساسی ، ریشه ، ساقه ، برگ وگل آذین تشکیل شده است . ذرت دارای چهار نوع ریشه می باشد .
1- ریشه اولیه: که معمولا از ریشه چه منشا می گیرد وفاقد انشعاب است که پس از چند روز یا هفته ازبین میرود .
2- ریشه ثانویه : که اصلی ترین ریشه گیاه است . ریشه تاجی نیز نامیده می شود.
3- ریشه هوایی : از چند گره اولیه بالای گره انشعاب که ممکن است بالاتر از سطح خاک نیز قرار گیرد، ریشه های نسبتا ضخیمی خارج می شود که گاهی ممکن است انتهای آن به خاک وارد نشود .
4- ریشه عمیق : این ریشه حدود 3-2 متر عمق نفوذ دارد.
تقسیم بندی ذرت ازلحاظ خصوصیات ظاهری :
1- ذرت دندان اسبی Zea mays . var. Indentata
2- ذرت سخت یا چخماقیZea mays . var. Indurta
3- ذرت شکفته Zea mays . var . Everta
4- ذرت غلاف دار Zea mays . var. Tunicata
5- ذرت مومی Zea mays .var. Ceratina
6- ذرت آردی یا نرمZea mays .var . Amylacea
7- ذرت شیرین Zea mays .var. Sacharata
تهیه زمین :
عملیات تهیه زمین در زراعت ذرت اگر بخوبی صورت پذیرد باعث نرم شدن خاک در عمق مورد نیاز ذخیره آب ، وایجاد رژیم آب وهوایی مطلوب رشد ریشه ها ، فعالیت میکروارگانیسم ها ، دفع علف های هرز و زیر خاک فرو رفتن باقی مانده های گیاهان پیش کشت می گردد . خرد شدن لایه های سطحی خاک شرایط مطلوبی را برای جوانه زدن وسبز کردن ذرت فراهم می آورد. در نواحی معتدله عملیات تهیه زمین بسته به زمان برداشت گیاهان پیش کشت در پاییز یا تابستان سال قبل انجام می گیرد . فقط در اراضی سبک بطور استثنائی می توان عملیات تهیه زمین را دربهار انجام داد . شخم پاییزه بسته به بافت خاک به عمق 30- 20 سلنتیمتر انجام میگیرد .
زمان انجام عملیات تهیه زمین بسیار مهم ونقش ویژه ای در نگهداری کیفیت های فیزیکی و شیمیایی خاک و صرفه جویی سوخت دارد . زمانی که رطوبت خاک در حد مطلوب باشد اجرای عملیات تهیه زمین باعث کاهش کوبیدگی ایجاد شده از چرخهای تراکتور خواهد گردید .
کود مورد نیاز :
برای مصرف بهتر کود بهتر است نسبت به تجزیه خاک مزرعه اقدام نمود . در صورت عدم دسترسی دریک توصیه کلی 300 کیلوگرم کود فسفات آمونیوم و200 - 100 کیلوگرم پتاس قبل از کاشت و 400 کیلوگرم اوره (200 کیلوگرم قبل از کاشت + 200 کیلوگرم در دو مرحله آبیاری بصورت سرک ) داده شود . البته میزان کود مصرفی به میزان حاصلخیزی خاک و محصول قبلی بستگی دارد.
کنترل علف های هرز :
برای کنترل علف های هرز در سه مرحله می توان اقدام کرد :
1- (Preplant ) از سم ارادیکان به میزان 5 لیتر در هکتار چند ساعت قبل از کاشت مصرف و با دیسک ، با خاک مخلوط نمائید . البته قابل ذکر است که وقتی که خاک به اندازه کافی مرطوب باشد ، اثرپذیری علف کش بیشتر است .
2- (Preemergence )از سموم آترازین به مقدار یک کیلوگرم در هکتار و آلاکلر ( لاسو ) 5- 3 لیتر در هکتار بعد از کاشت تا قبل از سبز شدن ذرت بصورت محلول پاشی در سطح مزرعه میتوان استفاده نمود .
3- ( Post emergence ) از سم توفوردی (D –4-2 ) به میزان 1.5- 1 لیتر در هکتار بعد از کاشت وپس از سبز شدن ذرت زمانیکه ارتفاع گیاه 20- 15 سانتیمتر باشد ، بصورت محلول پاشی در سطح مزرعه میتوان استفاده کرد .
تاریخ کاشت:
با توجه به صفر فیزیولژیک ذرت که 12- 10 درجه می باشد ، در استان گلستان در کشت بهاره از اواسط فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت ودر کشت تابستانه از اول تا پانزدهم تیر ماه می توان به کشت این گیاه اقدام کرد .
ترجیحا برای جلوگیری از خسارت گرما در مرحله گرده افشانی از کاشت ذرت دانه ای SC704 در زمانیکه گرده افشانی در مرداد ماه صورت می گیرد اجتناب شود ( فاصله زمانی کاشت تا گرده افشانی حدودا 60 روز است ).
قابل ذکر است که برای دسترسی به سبز یکنواخت حتما قبل از کاشت ، مزرعه را آب تخت نمایید .
دسته بندی | گزارش کارآموزی و کارورزی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 127 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 53 |
فهرست مطالب پروژه :
مقدمه
به منظور جلوگیری از ضایعات، افزایش بهره وری در واحدهای تولیدی و خدماتی، جلب رضایت خاطر مشتریان داخلی و خارجی و افزایش صادرات، ایجاب میکند تا شرکتها و کارخانجات کنترل کیفیت را تولید کالا و خدمات خود لحاظ کرده و روز به روز سطح آن را افزایش دهند. برای افزایش سطح کنترل کیفیت لازم است که از طریق وضع کنترلها و بازرسیهای متناوب و سختگیرانه در راستای این امر اقدام شود.
برای کنترل کیفیت فرایند تولید در طی زمان و اینکه آیا فرایند تحت کنترل است یا خیر؟ میتوان از S.P.C و خصوصاً از ابزار نمودارهای کنترلی SPC استفاده کرد.
همچنین برای اخذ تصمیمات مختلف در طول فرایند تولید از سیستمهای اندازه گیری که به عنوان ابزار دقیق (Gauge) معروف هستند استفاده میشود. اگر چه اغلب واحدهای تولیدی از انواع مختلف سیستمهای اندازه گیری استفاده میکنند ولی متأسفانه از تحت کنترل بدون و یا با صلاحیت بودن (کارایی) آنها اطلاع کمی دارند و بطور کلی از میزان نوسانات مربوط به علل خاص و علل عام در فرایند اندازه گیری هیچگونه اطلاعی در دست نبوده و مسئولان همچنان از وسایل اندازه گیری (ابزار دقیق) با این فرض که این وسایل کارشان را دقیق انجام میدهند، استفاده میکنند.
در اینجا مبحثی به نام تجزیه و تحلیل سیستمهای اندازه گیری (M.S.A) مطرح میشود که هدف آن ارائه دستورالعملهایی است که به مهندسان و مسئولان سیستمهای اندازه گیری کمک کند تا با تدوین رویههایی، کیفیت سیستم اندازه گیری را تعیین کند.
معرفی محل کارآموزی
شرکت صنعتی مددرویان در آدرس میدان بسیج، جاده خاوران کیلومتر 46، شهرک صنعتی عباس آباد، خیابان خلیج فارس، خیابان آبنوس، نبش تقاطع چهارم واقع شده است.
مساحت زمین شرکت 13 هکتار است که سالنهای تولید و مونتاژ هر کدام 22000 متر مربع مساحت دارند.
ابتدای شروع فعالیت آن به سال 1360 میرسد و آقایان علی خندان و عزیز ا.. لواسانی مدیران شرکت میباشند.
همچنین شرکت گواهینامه A ساپکو را دارا و همچنین گواهینامه QM2000 – IS0100-2002, IS09001 در اختیار دارد.
پرسنل شاغل در آن شامل : 170 نفر اپراتور 12 نفر کنترل کیفیت 5 نفر تدارکات، نفر فنی مهندسی، 6 نفر برنامه ریزی و 11 نفر نفر امور مالی میباشد.
فعالیت عمده این شرکت تولید جکهای پیکان، پراید، پژو، مزدا و غیره ... میباشد و همچنین تولید قطعات مورد نیاز خودرو مانند : حافظ ستون پراید، لولای درب موتور سمند، میله در موتور مزدا، براکت چراغ پراید، لوله بوستر نیسان و درب باک پراید. در این شرکت انجام میشود و ظرفیت تولید انواع جک 1 میلیون عدد و واشر مندل 100 هزار و براکت چراغ 100 هزار عدد در سال میباشد.
برخی از دستگاههای مورد استفاده در این شرکت را میتوان به ترتیب ذیل نام برد :
پرس ضربهای از 6 الی 120 تن 17 عدد ـ پرس هیدرولیک 60 و 120 تن هر کدام یک عدد دستگاه رولینگ: 2 عدد ـ دریل 4 عدد ـ پرس جوش 2 عدد ـ دستگاه تراش 3 عدد ـ دستگاه تراپل 1 عدد ـ پرچ دستی 4 عدد ـ جوش CO2 ـ خط شستشو با 5 حوضچه ـ دستگاه رنگ الکترواستاتیک
شرکت صنعتی مدد رویان
نمودار سازمانی مشاغل شرکت صنعتی مدد رویان
اینجا ما به دو مبحث کیفی M.S.A و S.P.C به صورت خلاصه و گزارشی اکتفا میکنیم.
تجزیه و تحلیل سیستمهای اندازهگیری (M.S.A)
هدف: شناخت انواع نوسانات در فرایند اندازهگیری مرتبط با عکسالعملهایی که سیستم اندازهگیری با عوامل محیطی خود داشته و با توجه به این نوسانات از قابل اعتماد بودن نتایج حاصل از اندازهگیری اطمینان حاصل شود.
دامنة کار: ابزارهای بازرسی ـ نیروی انسانی مرتبط
شرایط اولیه انجام روش: مدیر کنترل کیفیت که مسئولیت اجرایی این روش را بر عهده دارد باید:
1ـ مشخصه مورد اندازهگیری را مطابق برنامه کنترل محصول تولیدی انتخاب کند.
2ـ انتخاب ویژگی آماری (خطایی) که باید مورد بررسی قرار گیرد.
3ـ تعداد بازرسیها، قطعات معیوب و دفعات اندازهگیری را تعیین کند.
4ـ مسئول انجام اندازهگیری را انتخاب کند.
5ـ کالیبره بودن تجهیزات اندازهگیری اطمینان داشته باشد.
6ـ از ابزاری با دقت حداقل 10 برابر دقت تلرانس مشخصه مورد بررسی استفاده کند.
7ـ جمعآوری اطلاعات تحت شرایط اندازهگیری کور یعنی توسط فردی که نمیتواند سیستم اندازهگیری در حال ارزیابی است انجام شود.
مراحل انجام روش M.S.A که در این گزارش ارائه شده است به ترتیب شامل:
تعیین توانایی ابزار اندازهگیری (cg, cgk) تعیین ثبات ابزار اندازهگیری، تعیین ارتباط خطی ابزار اندازهگیری، آنالیز سیستم اندازهگیری دادههای کمی و آنالیز سیستم اندازهگیری دادههای وصفی میباشد.
توانایی ابزار اندازهگیری Capability of Gouge (cg)
ابتدا برای هر ابزار و هر موقعیت اندازهگیری باید توانایی ابزار اندازهگیری محاسبه شود تا ملاحظه شود که آیا ابزار صلاحیت (توانایی) حداقلی که مورد پذیرش شرکت است یعنی عدد یک را داراست یا خیر؟
برای محاسبه cg,cgk که همانند cp,cpk تفسیر میشود به ترتیب ذیل عمل میکنیم:
1ـ ابتدا قطعهای که اندازهاش را داریم به عنوان مرجع انتخاب میکنیم ()
2ـ 50ـ25 بار قطعه مرجع اندازهگیری میشود و در هر بار اندازهگیری قطعه را روی زمین گذاشته و سپس برمیداریم.
3ـ نتایج را ثبت کرده و سپس نمودار روند را برای تأیید تصادفی بودن مشاهدات رسم میکنیم.
4ـ مقادیر Sg, Xg را بصورت مقابل محاسبه میکنیم.
5ـ محاسبه تمایل (Bios)
6ـ شاخصهای توانایی ابزار (cg, cgk) را از جدول زیر محاسبه میکنیم.
براساس حدود فرایند |
براساس حدود تلرانس |
|
|
|
|
|
|
|
33/1 |
1 |
حداقل معیار پذیرش |
7ـ مقایسه نتیجه با حداقل معیار پذیرش: در صورتی که نتیجه کمتر از حداقل معیار پذیرش نباشد، توانایی ابزار تأیید میشود در غیراینصورت، ابزار اندازهگیری صلاحیت ندارد.
(مثالها مشاهده میشود)
تعیین ثبات (Stability)
برای یک موقعیت اندازهگیری از هر ابزار یک مرحله ثبات که شامل بررسی دقت و صحت ابزار اندازهگیری در طی زمان است، انجام میگیرد. اندازهگیری برای (بررسی) ثبات سیستم اندازهگیری، قطعه مرجع (شبیه قطعات تولیدی) را با استفاده از همان وسیله اندازهگیری که باید ثبات آن بررسی گردد، اندازهگیری کنند. این کار به مدت 25 روز کاری و در هر روز 3 تا 5 نوبت قطعه اندازهگیری و سوابق در فرم نمودار کنترلی ثبت میگردد.
با رسم نمودارهای برای دادههای بدست آمده، در صورت تحت کنترل بودن این نمودار، به عنوان نمودار مبنا تلقی شده و از حدود آنها برای بررسی ثبات فرایند اندازهگیری استفاده میشود، در غیر اینصورت نیاز به اقدام اصلاحی برای برقراری ثبات داریم.
همچنین با شناسایی حالتهای خارج از کنترل و علل آن و حذف حالتهای خارج از کنترل شرایط ثبات برقرار میشود. علل خارج از کنترل بودن معمولاً نشان از تغییر در قطعه مرجع یا تغییر در فرایند است که نیاز به اصلاح دارد.
نمودار x، تغییرات تمایل سیستم اندازهگیری در طی زمان و نمودار R، تغییرات دقت سیستم اندازهگیری در طی زمان را میرسانند، بدیهی است که هرچه R در طی زمان کاهش یابد، نشان دهنده دقت بیشتر و بهبود سیستم اندازهگیری میباشد.
در ضمن حدود کنترل نمودار به صورت ذیل محاسبه میشود:
و
و
در خصوص تناوب نمونهبرداری که اگر تولید محمولهای است، اندازه گیری پس از تولید کامل هر محموله انجام شود. همچنین هنگام استفاده از یک ابزار جدید اندازهگیری، باید فواصل اندازهگیری کوتاهتر باشد تا زمانی که ابزار اندازهگیری به مدت چند ماه از ثبات برخوردار باشد آن ابزار قابل قبول است. و در آخر اندازهگیری قطعه مرجع در زمانهای متفاوت و کاملاً تصادفی انجام شود.
(مثالها مشاهده شود)
تعیین ارتباط خطی (Linearity)
در این قسمت لازم است برای هر ابزار اندازهگیری یکبار ارتباط خطی آن اندازهگیری شود تا مقدار تمایل اندازهگیری در کل محدوده کاربرد آن محاسبه نماییم. ابزاری مورد قبول است که تفاوت در تمایل اندازههای بدست آمده در طول محدودة کاربرد اندازهگیری خط راست ایجاد کند در غیر اینصورت غیرقابل قبول میباشد.
در حقیقت نمودار ارتباط خطی شامل اندازه واقعی (محور افقی) و میانگین تمایلها (محور عمودی) میباشد.
1) 5 قطعه را که اندازة آنها کل محدودة مورد استفاده ابزار اندازهگیری را میپوشاند را به شکل تصادفی انتخاب کنیم (فواصل قطعات مساوی باشد) بعنوان مثا اگر کولیس mm200 باشد 5 قطعه مرجع 40، 80، 120، 160 و 200 میلیمتری را انتخاب میکنیم (5n=)
2) اندازه واقعی هر یک از این قطعات را از طریق اندازهگیری با یک ابزار اندازهگیری دقیقتر بدست میآوریم.
3) هر یک از این قطعات را 12 بار توسط فردی که معمولاً قطعات را در فرایند اندازهگیری میکند، اندازهگیری میکنیم.
4) مقدار تمایل هر قطعه را برای هر بار اندازهگیری بدست میآوریم.
اندازه مرجع - میانگین = تمایل
5) میانگین تمایلها و اندازه واقعی قطعات را به صورت نمودار ارتباط خطی رسم میکنیم (مقدار تمایل با y و اندازه واقعی قطعه با x نمایش داده میشود).
6) خطی که بهترین موقعیت در میان نقاط ترسیم شده را دارد را با استفاده از روش حداقل مربعات خطا برازش میکنیم.
aشیب خط =
معادله خط برازش شده : Y=ax+b
توجه: هر چه مقدار به عدد یک نزدیکتر باشد، بین نقاط ترسیم شده در نمودار، ارتباط خطی بهتری برقرار است. (مقادیر بالاتر از 7/0 مناسب است)
توجه: هر چه درصد خطی بودن به صفر نزدیکتر باشد، شیب خط کمتر است (تمایل و تفاوت کلی دیده میشود) = درصد خطی بودن
اگر سیستم اندازهگیری ارتباط غیرخطی داشته باشد باید در خصوص دلایل زیر بررسی لازم انجام گیرد:
1) کالیبره نشدن دستگاه اندازهگیری در محدوده اندازهگیری آن
2) بروز خطا به هنگام جمعآوری نمونههای اصلی
3) مستهلک شدن دستگاه اندازهگیری
4) بروز برخی مشکلات در طرح مشخصات داخلی دستگاه
توجه: در صورتی که ابزار اندازه گیری دارای ارتباط خطی نباشد، شاید بتوان از آن ابزار، فقط برای اندازهگیری مشخصهای خاص استفاده کرد.
(مثالها مشاهده شود)
آنالیز سیستمهای اندازهگیری دادههای کمی
اگر در مرحلهای S.P.C برای دادههای کمی انجام شود قبل از آن باید M.S.A کمی متناسب با آن انجام شود. در غیر اینصورت لزومی به بررسی M.S.A برای دادههای کمی نمیباشد.
با استفاده از جدول ذیل، پس از تعیین تعداد قطعات و تعداد بازرسیهای مکرر، نسببت به انجام اندازهگیری توسط هر یک از بازرسان / ابزار اقدام و نتایج را در فرم آنالیز سیستم اندازهگیری دادهای کمی ثبت میکنیم.
حداقل تعداد اندازهگیری |
حداقل تعداد قطعه |
ابزار اندازهگیری |
بازرسی یا اپراتور |
5 |
10 |
1 |
1 |
3 |
15 |
2 1 |
1 2 |
2 |
10 |
2 3 و بیشتر 1 یا 2 3 و بیشتر |
2 1 یا 2 3 و بیشتر 3 و بیشتر |
در ابتدا لازم است که به تعریف تکرارپذیری و تکثیرپذیری بپردازیم:
تکرارپذیری (Repeat ability): پراکندگی ناشی از سیستم (بوسیله اندازهگیری) به هنگام اندازهگیری مکرر قطعات است.
تکثیر پذیری (Reproduciability): پراکندگی ناشی از تغییر هر یک از عوامل مؤثر در سیستم اندازهگیری (مانند اپراتور اندازهگیری، ابزار و ...) در هنگام مکرر قطعات است.